ISK-onderwijs

Wat is de Internationale Schakelklas (ISK)?

De Internationale Schakelklas (ISK) is er speciaal voor leerlingen die nieuw zijn in Nederland.
In maximaal twee jaar maak je in deze klas kennis met het Nederlandse onderwijs en leer je de taal. Zodra je er klaar voor bent, stroom je door naar een Nederlandstalige klas. Bij SNZ hebben wij drie scholen met een ISK-afdeling:

Procedure

Iedereen van onder de 18 jaar oud heeft in Nederland leerplicht. Zodra je naar Nederland komt en nog geen 18 jaar oud bent, moet je dus naar school. Via een test wordt bepaald welk niveau het beste bij je past. Daarna word je geplaatst op de best passende ISK-school het dichtste bij jouw huis.

Op deze school heb je dan eerst een persoonlijk gesprek en een intaketest. Zo weet je zeker dat je echt op de school terechtkomt die het beste past bij jou. En natuurlijk is het fijn om elkaar meteen wat beter te leren kennen!

Schoolprogramma

Op de ISK ga je ongeveer 32 uur per week naar school, van maandag tot en met vrijdag. Je bent vooral bezig met het leren van de Nederlandse taal. Maar je krijgt natuurlijk ook andere vakken, zoals rekenen, Engels en kunst.

We spelen theater, sporten en we gaan op excursie naar bekende plekken in Nederland. Zo leer jij Nederland beter kennen. En je hebt samen met je klasgenootjes een heel leuke schooltijd! Onze docenten letten goed op of jij klaar bent om verder te leren in een Nederlandstalige klas.

Doorstroom

Ben je er klaar voor om de ISK te verlaten? Dan ga je meestal verder leren op één van onze scholen of er wordt samen met jou gekeken naar een andere passende school. Jouw niveau bepaalt op welke school je terechtkomt. Vaak is dat de school waar je al op de ISK zit. Dat is fijn, want daar voel je je al thuis en weet je de weg.

Het kan ook zijn dat je op een ander niveau wordt ingedeeld. Dan ga je naar één van de twee andere scholen. Gelukkig werken onze ISK-afdelingen veel met elkaar samen. Ze kunnen je dus goed helpen om je snel thuis te voelen als je naar een nieuwe school gaat.

Toekomst

Straks begrijp je de taal en ben je gewend aan Nederland. Dat gaat vaak sneller dan je denkt. Daarna ga jij een schooldiploma halen en kun je een mooie toekomst opbouwen.

Je kunt gaan studeren, of op zoek gaan naar een mooie baan. Er zijn veel verhalen van ISK-leerlingen die heel succesvol zijn geworden. Dus wij geloven dat jij dat ook wordt!

Drie scholen met ISK

Bij SNZ hebben we drie scholen met een ISK-afdeling. Olympia College, de Hef en de Hugo de Groot.

Olympia College

Op het Olympia College geven we praktijkonderwijs. Dat betekent dat je leert door te doen. Je kan werken met techniek en machines. Leren tuinieren en voedsel verbouwen. Of werken in een restaurant of café. Tussen de lessen door ga je veel sporten en bewegen. Zo bereiden we je voor op een leuke baan en een mooie toekomst!

De Hef

Op de Hef geven we onderwijs op de niveaus vmbo en mavo. Hier ga je leren voor een beroep wat bij jou past. Je kan hier leren over technologie. Over persoonlijke verzorging en gezondheidszorg. Of over economie en ondernemen. En als je klaar bent op school, leer je verder op een mbo-opleiding of de havo op de Hugo de Groot.

Hugo de Groot

Op de Hugo de Groot geven we onderwijs op mavo-, havo-, atheneum- en gymnasiumniveau.
Hier word je voorbereid op een studie op het mbo, hbo of de universiteit. Je krijgt vakken zoals wiskunde, geschiedenis en verschillende talen. Je leert ook veel tijdens excursies. En je kan proefstuderen op het hbo en de universiteit.

Meer weten over de Internationale Schakelklas?
Kijk dan op lowan.nl of koersvo.nl